Na vrh

Ministrica Agić: Isplate svih naknada i socijalnih davanja neće biti dovedena u pitanje

Na današnjoj redovnoj zajedničkoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo govorila je i ministrica za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić.

Ovom prilikom, ministica Agić je zamolila sugrađane da se pridržavaju svih naredbi Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite, da poštuju preporučenu socijalnu distancu i nose preporučenu zaštitnu opremu, s ciljem prevencije i suzbijanja širenja koronavirusa.

Kazala je i kako je Minstarstvo dobilo više pitanja od naših sugrađana, kao i da se ona najvećim dijelom odnose na  isplatu socijanih naknada, dječijih dodataka, naknada za porodilje, i druga. 

“Kao što smo već obavijestili javnost, isplate svih socijalnih davanja, kao i dječijih dodataka i naknada porodiljama, neće biti dovedene u pitanje. U skladu sa zaključkom Vlade KS, sa sjednice održane 21. marta, Ministarstvo je poduzelo sve aktivnosti da se osnov za obračun materijanih i drugih davanja poveća, a što će dovesti i do povećanja svih socijalnih davanja propisanih Zakonom o socijanoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom”, navela je ministrica Agić.

Po njenim riječima, osnov za obračun materijanih i drugih davanja bit će povećan sa 660 KM na 700 KM, a primjenjivat će se za isplate socijanih davanja za mjesec april i dalje.

U vezi aktuelnog pitanja sufinansiranja zapošljavanja medicinskog i nemedicinskog kadra u zdravstvene ustanove, ministrica je navela:

“Mi smo već obavijestili naše sugrađane da Nacrt programa mjera za poticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanje strukture zaposlenosti u KS-u za 2020. godinu izrađuje Radna grupa, koju čine predstavnici ministarstava rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjegllica, pravde i uprave te Službe za zapošljavanje KS, uz jasno propisane procedure koje moramo poštovati. Nakon izrade, taj program mjera od Radne grupe se dostavlja Vladi KS na saglasnost. Tako da, u ovom momentu, ne možemo govoriti niti o jednom program, jer Radna grupa nije izradila Nacrt programa mjera, te ne možemo dati više informacija ni o jednom programu, pa niti o programu sufinansiranja zapošljavanja medicinskog i nemedicinskog kadra u zdravstvene ustanove.”

Na upite zaposlenih roditelja djece mlađe od 10 godina, u vezi njihovog odsustva s posla, ministrica Agić je istakla da je Federalna vlada  16. marta ove godine donijela niz preporuka za poslodavce  i radnike, a koje se odnose na reorganizaciju radnog vremena i procesa rada s ciljem prevencije i sprečavanja bolesti izazvane koronavirusom.

“Jedna od datih preporuka je i da poslodavci omoguće svojim radnicima, odnosno jednom od roditelja malodobne djece do 10 godina starosti odsustvo sa posla u slučaju da oba roditelja rade. Koristim ovu priliku da zamolim sve poslodavce u Kantonu Sarajevo da poštuju preporuke izdate od Federalne vlade i pokušaju organizovati radne procese na način da se navedena preporuka ispoštuje”, istakla je ministrica Agić.

Na pitanje koliko je osoba u Kantonu Sarajevo ostalo bez posla od 18. marta,  odnosno od dana proglašenja stanja prirodne i druge nesreće do danas, ministrica  je odgovorila da je, prema podacima Službe za zapošljavanje KS, broj nezaposlenih osoba u tom periodu  porastao za 608.

(tekst je preuzet sa oficijelne web stranice Vlade Kantona Sarajevo)

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana