Na vrh

Na Sjeničkoj kosi obilježena 25.godišnjica bitke za Poljine

U organizaciji Jedinstvene organizcije boraca Unija veterana Vogošća, obilježena je dvadest i peta godišnjica Bitke za Poljine. Cilj bitke koja je vođena 31. jula 1992. godine bio je  pokušaj deblokade Sarajeva u pravcu Vogošće i Ilijaša, a u kojoj je poginuo veliki broj boraca Armije RBiH.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić tokom svog obraćanja podsjetio je na hrabrost Vogošćana koji su skoro goloruki stali u odbranu svog grada branili i odbranili, podsjetio je takođe na obavezu i važnost obilježavanja ovakvih datuma, jer se njihova žrtva ne smije zaboraviti.

Prisutnima se obratio i tadašnji komandir čete Ale Numanović, te kazao da je tog dana neiskustvo i nedostatk MTS, uzelo danak u životima boraca koji su jedino imali hrabrost i želju da se bore protiv nadmoćnijeg neprijatelja.

Tog 31. jula 1992. godine svoje živote dali su Teufik Šošić, Hakija Čavčić, Semedin Etemović, Mirsad Omerović, Mersal Plakalo, Rašid Bešlija i Ibrahim Brkanić, a samo deset dana ranije 20. jula u akciji pripadnika 3. i 4. čete na Poljinama nestali su njihovi  saborci Trnka Ilijas, Rokša Senad i Jamaković Muhamed, koji su kasnije ubijeni.

Nakon što su delegacije položile cvijeće na spomen obilježju Sjenička kosa, Vehbija ef. Makić, imam Adil-begove džamije na Kobiljoj Glavi proučio je Jasin.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana