Na vrh

Na “Vogošćanskim danima 2022” projekcija filma “Prsten za glavu aždaje”

U okviru manifestacije “Vogošćanski dani 2022” u četvrtak 23.06.2022.godine, u Kino sali JU KSC Vogošća sa početkom u 20 sati biće prikazan dokumentrani film “PRSTEN ZA GLAVU AŽDAJE” autora Avde Huseinovića.
 
Film je snimljen povodom 30 godina od početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine i na specifičan način otkriva neke od nepoznatih i prešućenih detalja. Sarajevo i opsada Sarajeva jedan je od najviše zanemarenih događaja u pravosudnim institucijama BiH. Veoma mali broj je onih koji su odgovarali za zločine i teroriziranje građana Sarajeva. Ovaj film predstavlja jedno trajno svjedočenje i dokumentovanje činjenica o svemu onome što se događalo u Sarajevu u periodu opsade.
Posjetioci će imati priliku saznati neke nepoznate segmente o tome kako je pripremana opsada Sarajeva, ko je od poznatih Sarajlija pucao na svoj grad, ko je od visokih oficira dezertirao na agresorsku stranu i koliko je to kobno bilo za građane Sarajeva, zatim o segmentu djelovanja pete kolone, posebno snajperista koji su ostali u gradu i iznutra ubijali naše sugrađane. Film će na osnovu relevantnih podataka servirati i detalje o tome ko je bio stvarni organizator onih mirovnih, antiratnih demonstracija od 5. i 6. aprila 1992. godine.
Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana