Na vrh

Načelnik o problemima u saobraćaju za RTV Vogošća

Općinski načelnik Edin Smajić je dao nešto dužu izjavu za RTV Vogošća, a na temu problema u saobraćaju sa kojima se suočavaju građani Vogošće. Govorio je o izgradnji Prve transverzale i očekivanoj dinamici kojombi se trebao razvijati ovaj projekat. Govorio je i o raskrsnicama sa kružnim tokom kao i drugim rješenjima koja bi mogla barem ublažiti problem sa kojim se Vogošćani suočavaju. Primjetio je kako će izgradnjom Prve transverzale ovi problemi biti ublaženi, ali ne i rješeni.

Osvrnuo se i na svoju izjavu o mogućoj blokadi saobraćaja ukoliko se ne uredi kontrola saobraćaja u vrijeme kada je isključen centralni semafor u Vogošći. Ova izjava je izazvala dosta oprečnih komentara. Radi se, naime o potrebi uređenja saobraćaja na raskrsnici ulica Akifa ef. Biserovića i Magistralne ceste M18. U vrijeme najveće saobraćajne špice semafor na ovoj raskrsnici biva ugašen i time se omogućuje brži protok vozila magistralnom cestom M18. To, međutim dovodi do otežane komunikacije između sjeverne i južne strane Vogošće. Kako vozilima, tako i pješacima, a posebno su opasnosti u takvim situacijama izložena djeca koja moraju preći magistralnu cestu da bi otišla u školu. Ponegdje su se u medijima, međutim pojavili naslovi koji sugerišu da „Načelnik Vogošće prijeti blokadom saobraćaja ako se ne riješe problemi u saobraćaju“.

Govoreći o takvim tumačenjima njegove izjave da će na svaki način zaštititi građane Vogošće Načelnik Smajić je pojasnio da on uopšte ne očekuje brzo i jednostavno rješavanje problema u saobraćaju nego nastoji da ih riješi institucionalnim putem kroz saradnju sa nadležnim institucijama i u tom smislu treba i posmatrati ove učestale posjete Ministra saobraćaja Vogošći. U ovom konkretnom slučaju radi se samo o zahtjevu da se, u onim satima kada semafor na pomenutoj raskrsnici ne radi, obezbijedi prisustvo saobraćajnog policajca koji bi regulisao saobraćaj. To jeste privremeno rješenje, ali rješenje koje može spriječiti saobraćajne nesreće, pa moguće i tragedije. Istakao je kako vjeruje da je to zajednički cilj i općinskih i kantonalnih struktura i kako ne vjeruje da će doći do tog krajnjeg i nepopularnog poteza blokade saobraćajnice. Dodao je kako je to pomenuo samo kao sredstvo u slučaju krajnje nužde i samo ukoliko ne bude ni najmanje sluha da se na takav način zaštite građani Vogošće, a pogotovo djeca. Kompletnu izjavu Općinskog načelnika možete pogledati u programu RTV Vogošća, u emisiji „Vogošćanska hronika“ koja je na programu od 18 sati u četvrtak 22.08.2019.godine.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana