Na vrh

Načelnik Smajić posjetio kompaniju MBA Centar u Vogošći

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je sa saradnicima i predstavnicima Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Svjetske banke posjetio kompaniju MBA Cenatar čije se sjedište nalazi u Novoj industrijskoj zoni, u Vogošći. Posjeta je upriličena kako bi se razmijenila iskustva i mišljenja u pogledu daljih mogućnosti razvoje privrede na području općine Vogošća i šta, u tom smislu, lokalna zajednica i kanton mogu učiniti kako bi pospješili taj razvoj.

MBA Centar d.o.o. Sarajevo je preduzeće osnovano 1992. godine. Osnovna djelatnost preduzeća je proizvodnja pekarskih i slastičarskih proizvoda, kao i proizvodnja jufke i pita. Njihovi proizvodi su postali prepoznatljivi po dobrom izgledu i ukusu, među koje spadaju Bavarski MBA hljeb, Švicarski MBA hljeb, Švedski MBA hljeb, Velešićki hljeb, Zlatni tost, a od peciva poznati su po Kraljevskom i Kraljevskom kukuruznom pecivu, Rezanom hot-dog pecivu i Rezanom hamburger pecivu. Osim toga, bave se i pripremom cateringa – kanapea i minjona ili gotovih jela za male ili velike događaje. MBA Centar se bavi i ugostiteljstvom, a gotova ili a'la carte jela nude u svojim objektima – Maloprodaja Slatko i Slano u Velešićima, Restoran Slatko i Slano Socijalno i Restoran Slatko i Slano Vogošća.

Almir Kraljić direktor prometa MBA Centra je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se lokalna i kantonalna vlast interesuju za rad privrednika. „Ovom posjetom je pokazana želja da se pomogne privredi Bosne i Hercegovine kao i želja da se saslušaju problemi sa kojima se privrednici susreću“ rekao je direktor Kraljić.

Sa svoje strane načelnik Smajić je istakao zadovoljstvo što u Vogošći može da bude svjedok tako svijetlih primjera uspjeha u realnom sektoru. „Prije svega moram istači da sam u ovoj današnjoj posjeti uživao. Od 2013. godine kako je ova kompanija izgradila ovaj objekat, ulažući jako puno novca u savremene tehnologije, do danas su uspjeli udvostručiti boj uposlenih i povecati svoj promet, 112 uposlenih je zaista ozbiljna priča. U Novoj industrijskoj zoni imamo privrednih subjekatakoji su proizvodno orjentisani  i koji imaju realne potrebe za proširenjem kako proizvodnog prostora tako i obima proizvodnje. Iskoristio sam priliku da predstavnicima Ministarstva privrede Kantona Sarajevo  koji posežu za stimulativnim mjerama  radi povećanja broja uposlenih i poboljšanja ekonomskih prilika i razvoja ovakvih kompanija kao što je MBA, predložim da se proizvodno orjentisanim firmama koje proizvode i izvoze svoje proizvode treba predvidjeti nekoliko stimulativnih mjera. Jedna od njih bi se odnosila za izgradnju  objekata za proizvodnju, gdje bi se putem resornog ministarstva refundirali troškovi za rentu pogodnosti i nakanadu uređenja građevinskog zemljišta. Moraju se iznaći načini da stimulativne mjere budu pravilno usmjerene upravo prema onima koji stvaraju novu vrijednost, koji povećavaju broj zaposlenih i koji se orjentiraju ka izvozu“ istakao je načelnik Smajić.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana