Na vrh

NAČELNIK SMAJIĆ PREZENTIRAO PROJEKTE KOJE SU VLADA KANTONA SARAJEVO I OPĆINA VOGOŠĆA ZAJEDNO REALIZOVALI

Nakon 144. redovne sjednice Vlade Kantona Sarajevo, načelnik Općine Vogošća Edin Smajić održao je kratku prezentaciju projekata koje Vlada KS u saradnji sa Općinom Vogošća realizira ili planira realizirati na području ove lokalne zajednice. Pomenutoj prezentaciji prisutvavli su svi ministri u Vladi KS i premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj.

Premijer Zolj je, ovim povodom, kazao kako u svom dugogodišnjem radnom iskustvu uvijek nastoji da otkloni određene nedostatke koji se uglavnom dešavaju tokom realizacije projekata u opštinama.
„Konačno nakon dužeg najavljivanja danas je potpisan ugovor o Prvoj transverzali, i to oko područja trase koje pripada Općini Vogošća. Tu je neophodno izvršiti pripreme jer na toj trasi se nalazi gasovod koji je potrebno izmjestiti. S obzirom da se na područje ove opštine grade naselja javila se i potreba za izgradnju nove osnovne škole što će biti planirano budžetom za 2019. godinu”, naglasio je premijer Zolj.
Po njegovim riječima, Ceste FBiH sporo rade na pripremama za izgradnju tri kružna toka.
Najavio je kako očekuje da se započne s realizacijom kružnog toka na Vogošćanskoj petlji, što bi rasteretilo saobraćaj na tom lokalitetu, ali istočno od njega kod hotela Sunce ponovno bi dolazilo do gužvi u saobraćaju, zbog čega se Prva transferzala mora graditi južno.
“Vlada Kantona Sarajevo poduzima sve aktivnosti da se počne od Općine Vogošća. Finansijska sredstva za početak radova na Prvoj transverzali, koji počinju naredne sedmice, su osigurana za izgradnju do Hotonja”, rekao je premijer Zolj.
Naveo je i da laboratorijska ispitivanja vode dugo traju, te da se prije dobivenih nalaza ne mogu zatrpati cijevi, zbog čega ima mnogo otvorenih gradilišta na području Opštine Vogošća.
“Nastojimo sada s preduzećem ‘Vodovod i kanalizacija’ dogovoriti da se ti radovi ubrzaju jer iste primjedbe imaju i načelnici drugih opština. Upravo zbog toga ćemo od Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture tražiti da insistiraju na aktivnijem učešću njihovih radnika”, poručio je premijer Zolj.
Načelnik Smajić je na samom početku svog obraćanja pohvalio Vladinu odluku da svoje sjednice održavaju u sjedištima sarajevskih općina, zbog čega bi se i u narednom periodu trebalo nastaviti sa takvom praksom.
„Vlada Kantona Sarajevo kroz nadležnosti resornih ministarstava rješava naše probleme na terenui, a zašto nam je neophodan zajednički rad i koordinacija. Općini Vogošća bi odgovaralo da se što više naših prijedloga uvrsti u plan rada i budžet za narednu godinu, iako ova vlada u zadnjih nekoliko godina itekako svojim odlukama i projektima vodi račanu i nama, manjim lokalnim zajednicama“, rekao je načelnik Smajić.
Dodao je kako je tokom strateškog planiranja u ovoj općini uočen je problem saobraćaja i transporta kao ključni.
„Današnje potpisivanje ugovora o početku izgradnje prve poddionice na drugoj dionici Prve transverzale za nas znači jako mnogo. Uloženo je mnogo godina truda i rada ove općine i KS kako bi se došlo do ovog trenutka. Obezbjeđen je novac i ovo je jedan proces koji se više ne može zaustaviti“, potcrtao je načelnik Smajić.
Naglasio je i važnost izgradnje kružnih tokova na magistralnoj saobraćajnici M-18 koja je saobraćajno najopterećenija sa prometom od 25.000 vozila dnevno jednom saobraćajnom trakom.
„Iako ne nadležna, Vlada KS je sredstvima od milion KM odlučila pomoći u izgradnji raskrsnice sa kružnim tokom na Vogošćanskoj petlji. Ceste FBiH su izabrale izvođača,a vrijednost izvedbenih radova će biti milion i 80 hiljada KM. Očekujemo da izvođač radova bude jako brzo na ovoj petlji“, najavio je načelnik Smajić.
Kazao je kako je također predviđena izgradnja raskrsnica sa kružnim tokom kod Hotela „Sunce“, na Kobiljoj Glavi te raskrsnica na ulazu u fabrički kompleks, zašto očekujem da će paralelno sa izgradnjom Prve transverzale Općina Vogošća stvoriti perspektive daljeg razvoja.
„Općina Vogošća očekuje da rješavanjem pomenutih problema i svime što je do sada radila bitno unaprijedi kvalitet života, posebno mladima i djeci. Zamolili smo Vladu KS da pozitivno odgovori na naš zahtjev za izgradnju škole u naselju Rosulje u budžetu za narednu godinu, jer trenutno u OŠ ‘Zahid Baručija’ već imamo dvije međusmjene i punu OŠ ‘Mirsad Prnjavorac'“, objasnio je načelnik Smajić prisutnim novinarima.
Najavio je i realizaciju projekta sanacije stadiona „Hakija Mršo“ i izgradnju podzemne garaže ispod ovog stadiona.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana