Na vrh

Napadnuti informacioni sistemi u općinama

Posljednjih dana primjećeni su sve učestaliji napadi na informacione sisteme u Bosni i Hercegovini. Napadi su izvršeni u nekim općinskim administracijama, a radi se o napadu zlonamjernim softwareom, takozvanim Ransomwareom.
U toku je provođenje aktivnosti na otklanjaju smetnji i uspostavljanju redovnog funkcionisanja matičnih registara u tim lokalnim zajednicama.
Serveri Općine Vogošća za sada nisu napadnuti, a poduzete su sve aktivnosti u cilju zaštite istih i njihovog sadržaja. Uposlenici Općine su dobili upute kako da se ponašaju na internetu kako bi se potencijalna opasnost svela na najmanju moguću mjeru.
Što se tiče Jedinstvenog centralnog matičnog registra Federacije Bosne i Hercegovine koji se vodi u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova navodimo da do dana sačinjavanja ove obavijesti nije bilo uočenih napada, ali je isti privremeno stavljen van funkcije kako bi se zaštitili podaci. Zbog toga trenutno nije moguće pristupiti Jedinstvenom centralnom matičnom registru Federacije Bosne i Hercegovine
Napominjemo da stanovnici Vogošće koji su upisani u neku od matičnih knjiga (rođenih, državljana, vjenčanih i umrlih) u Vogošći mogu dobiti nesmetano izvode iz istih. Nažalost, stanovnici Vogošće koji su upisani u matične knjige neke druge općine na prostoru Federacije BiH privremeno ne mogu ostvariti to pravo u Matičnom uredu Vogošća zbog toga što je Fedralni MUP privremeno stavio van funkcije servere sa ovim podacima.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana