Na vrh

Nastavak realizacije projekta “Zeleni ekonomski razvoj” – za sanaciji četiri javne ustanove u Kantonu obezbkešen 1.201.905 KM


Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov potpisali su danas Sporazum o podjeli troškova na Projektu „Zeleni ekonomski razvoj“, u dijelu koji se odnosi na “povećanje energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo”. Projektom je predviđena energijska sanacija objekata osnovnih škola „Hamdija Kreševljaković“ i  „Hrasno“ u općinama Stari Grad i Novo Sarajevo, te administrativne zgrade Općine Vogošća i JU Doma zdravlja „Hadžići“.

Za sanaciju objekata osigurano je 1.201.905 KM, od kojih je 435.620 KM izdvojilo resorno kantonalno ministarstvo, 400.000 KM osigurao je UNDP putem Vlade Švedske a  366.285 KM izdvojile su općine na čijim su teritorijama smješteni pomenuti javni objekti.

“Radi se o nastavku saradnje Kantona i UNDP-ija u realizaciji pomenutog projekta. Cilj je smanjenje emisija zagađujućih materija u zrak kroz smanjenje potrošnje energije u javnim objektima, što dovodi do racionalizacije troškova za potrošnju energije, uštede budžetskih sredstava kao i mogućnosti njihovog reinvestiranja”, kazao je ovom prilikom ministar Lukić.

Podsjetio je da je kroz ovaj projekt samo u prošloj godini sanirano sedam objekata javnih ustanova u Kantonu Sarajevo, i to: Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave, Pozorišta mladih Sarajevo, Druge osnovne škole Ilidža, O.Š. ”Mirsad Prnjavorac”, JU OŠ ”9. maj”,  OŠ ”Fatima Gunić” i Doma zdravlja “Vogošća”, što je rezultiralo značajnim finansijskim i energetskim uštedama.

“Upravo vođeni pozitivnim efektima i rezultatima koji su postignuti, odlučili smo i ove godine, uz podršku naših partnera, od kojih posebno ističem Vladu Švedske, finansijski podržati projekte energijske sanacije još četiri objekta. Među prioritetima su nam i ovaj put bile škole”, istakao je ministar Lukić. Izrazio je zadovoljstvo što i općine sve više prepoznaju značaj ovog projekta i finansijski podržavaju njihovu realizaciju.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Khoshmukhamedov kazao je da su Kanton Sarajevo i Ministarstvo prostornog, uređenja, građenja i zaštite okoliša ključni partneri u procesima institucionaliziranja upravljanja energijom i unapređenja energetske efikasnosti u BIH.

Naveo je da je kroz projekt obnovljeno više od 10 objekata javnih institucija u Kantonu Sarajevo, te da su na taj način unaprijeđeni uvjeti boravka za više od 7.000 njihovih korisnika.

“Vlada Kantona Sarajevo na ovaj način potvrđuje svoju odlučnost za unapređenje energetske efikasnosti i zaštite okoliša”, istakao je Khoshmukhamedov i najavio da će UNDP nastaviti podržavati vlasti u BiH u raelizaciji projekata energetske efikasnosti. Time će im pomoći u ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz Pariškog sporazuma i Ugovora o energetskoj zajednici, dodao je.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predstavnici općina Vogošća,Stari Grad, Hadžići i Novo Sarajevo kao i ustanova koje su uvrštene u projekat.

Kako je istaknuto ovom prilikom, naredni koraci su potpisivanje sporazuma između UNDP-ija i općina, te priprema tenderske dokumentacije i provođenje postupka javne nabavke izbora izvođača građevinskih radova. Procedure će  provoditi UNDP.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana