Na vrh

Nastavak saradnje Vogošće sa istanbulskom općinom Čemekoj

Općina Vogošća je u novembru 2016.godine potpisala Povelju o bratimljenju sa istanbulskom općinom Čekmekoj. Realizovano je tada nekoliko međusobnih posjeta i iftar na stadionu „Hakija mršo“ za oko 1000 ljudi.

Izvjesno vrijeme saradnja nije bila posebno intenzivna, ali je dogovoreno njeno intenziviranje na online sastanku od prošlog ljeta. Danas je organizovan novi sastanak na kom su učešće uzeli načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i predstavnici Općine Čekmekoj. Tom prilikom u ime Općine Čekmekoj upućena je čestitka načelniku Smajiću na pobjedi na prošlogodišnjim lokalnim izborima.

Predstavnici bratske općine iz Turske interesovali su se u kojoj mjeri je Vogošća pogođena pandemijom koronavirusa i kakve mjere je poduzela. Općina Čekmekoj je izrazila spremnost da kao prvu aktivnost obezbijedi između 200 i 300 prehrambenih paketa za socijalno ugrožene građane Vogošće koje bi u narednih sedam do deset dana bili dostavljeni Općini Vogošća na distribuciju.

Dogovoreno je da, čim to epidemiološke mjere dozvole, predstavnici Općine Čekmekoj posjete Vogošću, te da delegacija Vogošće posjeti Čekmekoj i dogovore dalje modalitete saradnje. Načelnika Smajića su, takođe obavjestili da ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini želi da bude dio ove bratske saradnje te je najavljena mogućnost da Vogošću posjeti novoimenovani ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovni Sadik Babur Girgin.

Inače, općina Čekmekoj je relativno mlada općina, nalazi se u azijskom dijelu Istanbula, broji oko 250.000 stanovnika i lider je u mnogim segmentima truskog društva.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana