Na vrh

Nastavljeno deminiranje na lokalitetu brda Žuć

Od ponedjeljka 24.02.2020. godine nastavljeni radovi na deminiranju projekata Kuta 1, Kuta 2 i Kuta 3, na lokalitetu brda Žuć, ukupne površine 165.000 m². Radove izvode Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite metodom tehničkog izviđanja uz upotrebu mašina za mašinsko deminiranje, gdje to dozvoljava teren.

Muamer Husilović šef odsjeka za deminiranje u FUCZ, kazao je u izjavi za RTV Vogošća da ukupna površina koja će se deminirati je 200.000 m2, odnosno četiri projektna zadatka. Uglavnom će se raditi manuelnom metodom, a jedan dio zadatka i sa specijalno obučenim psima. Također ističe da u BiH nema sličnih zadataka i da je ovaj zadatak specifičan i težak, ali prioritet je sigurnost i kvalitet na prvom mjestu.

Lokalitet su obišli i predstavnici Općine Vogošća. Nermin Hajro, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Općine Vogošća istakao je da je ovo dio programa “Sarajevo bez mina 2020” koji je najveći pojedinačni projekt deminiranja, i kojim je obuhvaćeno pet Općina u Kantonu Sarajevo, među kojima je i Općina Vogošća.

Završetak radova se očekuje krajem sezone deminiranja tekuće godine.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana