Na vrh

Obavijest o uklanjanju NUS-a

Prema primljenoj informaciji u Operativnom centru Službe civilne zaštite općine Vogošća o pronađenom neeksplodiranom ubojnom sredstvu, putem Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite, poduzete su mjere i organizovane aktivnosti na bezbjednom uklanjanju pronađenog neeksplodiranog ubojnog sredstva.

Navedeno ubojno sredstvo je pronađeno od strane lovaca na lokalitetu Ravne iznad naseljenog mjesta Vranjak u Semizovcu, koji ovo područje povremeno zbog lova i održavanja lovišta posjećuju. U ovom slučaju radilo se o kumulativnoj mini zaa ručni bacač M 57.

Kantonalni operativni centar civilne zaštite je o primljenoj informaciji obavijestio Tim za uklanjanje NUS-a i deminiranje Federalne uprave civilne zaštite, koji su po prijavi u saradnji sa sekretarom MZ Semizovac locirali pronađeni NUS i izvršili njegovo bezbjedno uklanjanje na lokaciju predviđenu za uništavanje.

Sa dolaskom proljeća i poboljšanjem vremenskih prilika, te intenziviranjem radova i boravka u prirodi ovakve pojave će biti učestalije kako nam pokazuju dosadašnja iskustva po ovom pitanju.

Ovim putem se mole svi građani, lovci, ribolovci, planinari, izviđači i sve drugi ljubitelji prirode koji dio svoga vremena provode u prirodi da kada se nađu u ovakvoj prilici, odnosno pronađu ili uoče NUS da isti ni pod kojm uslovima ne diraju i ne pomijeraju.

Sve što treba ovom prilikom da urade jeste da obavijeste Službu civilne zaštite općine Vogošća na telefon 033/586-417, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na telefon 121, policiju ili svoju mjesnu zajednicu. Sve ostalo će navedene institucije u okviru svojih nadležnosti poduzeti da se pronađeno ubojno sredstvo bezbjedno ukloni ili na mjestu pronalaska uništi, ako nije bezbjedno za transport.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana