Na vrh

Obezbijeđena sredstva za potpunu rekonstrukciji atletske staze

U skladu sa ranijim najavama Općina Vogošća je, preko Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, uspjela obezbijediti potrebna sredstva kako bi projekat rekonstrukcije atletske staze na stadionu „Hakija Mršo“ u Vogošći mogao biti završen u toku ove godine. Danas (12.08.2020.godine) potpisan je Okvirni sporazum o finansiranju druge faze radova na rekonstrukciji atlestske staze. Sporazum je potpisan između Općine Vogošća, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Sporazum vrijedan 500.000,00 KM simbolično je potpisan na stadionu „Hakija Mršo“. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 701.972,24 KM.

Planirani radovi podrazumjevaju: skidanje trenutne betonske podloge, postavljanje drenaže, nivelisanje i asfaltiranje staze, uređenje odvodnog kanala i postavljanje ivičnjaka te postavljanje tartana na svim površinama.

Iako projekat zvanično nosi naziv rekonstrukcija atletske staze u okviru ovog projekta biće rekonstruisana i izgrađena potrebna infrastruktura za sve atletske discipline.

Ministar kulture i sporta Kenan Alikadić je govoreći o značaju ovog projekta podsjetio da je Vogošća grad sporta i u smislu podrške razvojnom sportu, ali i u smislu postizanja takmičarskih rezultata. Dodao je da ovi atletski sadržaji na stadionu „Hakija Mršo“ neće biti podrška samo atletičarima Vogošće nego i razvoju atletike u cijelom Kantonu Sarajevo.

Općinski načelnik Edin Smajić istakao je da se na ovaj način obezbjeđuju uslovi za dalji razvoj atletike kao baznog sporta u Vogošći te se daje podrška Atletskom klubu „Vogošća“ koji bilježi značajan rast članova i sve značajnije uspjehe i koji je tim rezultatima na izvjestan način „prisilio“ općinsku administraciju da ozbiljno uđe u ovaj projekat. Izrazio je uvjerenje da će rekonstrukcija atletske staze biti okončana do kraja ove građevinske sezone Pored toga, dodao je i u estetskom smislu ovaj stadion će biti svojevrsni podstrek Fudbalskom klubu „Unis“ koji će na njemu u novoj sezoni igrati utakmice u višem rangu takmičenja. Ovom prilikom načelnik Smajić je najavio i neke druge infrastrukturne projekte u oblasti sporta planirane za naredne godine.

O značaju ovog projekta govorila je i Amela Prnjavorac, predsjednica Atletskog kluba „Vogošća“ i pri tom nije krila zadovoljstvo što će članovi ovog kluba dobiti neuporedivo bolje uslove za trenažni i takmičarski proces.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana