Na vrh

Obiljeđena 25.godišnjica bitke za Orlić i Dan MZ Kobilja Glava

U teškim uslovima 8. juna 1992. godine oslobođen je Orlić. 25. godišnjica „Bitke za Orlić“ obilježena je danas na platou ispred prostorija MZ Kobilja Glava, u organizaciji JOB „Unije Veterana“ uz podršku Općine Vogošća.  Svaki 8. juni Vogošćane  podsjeća na jednu od najvažnijih pobjeda koje su ostvarili vogošćanski borci sa saborcima iz Velešića i Pofalića u odbrani slobodnih teritorija Vogošće i Sarajeva.

U protokolarnom dijelu prisutnima su se obratilii učesnik bitke Sabit Kobiljak i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić evocirajući uspomene na pomenutu bitku i sva dešavanja koja su se dogodila u proteklom periodu. Naglasivši da ovakva obilježavanja uspješno prenose istinu mlađim generacijama koje u školskim udžbenicima ne uče o novijoj historiji BiH, natopljene krvlju šehida i poginulih boraca.

Predstavnici vlasti Općine Vogošća, boračka udruženja i političke partije koje participiraju u Općinskom vijeću, proučili su Fatihu i položili cvijeće šehidima i poginulim borcima na spomen obilježju Šehidski nišan na Kobiljog Glavi. Među njih 99 su i imena Nihad Tihić, Medin Ramović, Haris Čampara, Vehbija Hadžić, Senad Škoro, Senad Pohara, Šaćir Demirović i Kasim Gološ koji su poginuli 8. juna 1992.  godine na Orliću.

Veliki doprinos obilježavanju godišnjice „Bitke za Orlić“ dali su  učenici OŠ „Zajko Delić“, literarnim radovima o temi „Bitka za Orlić“. Dan „Bitke za Orlić“ i Dan Mjesne zajednice Kobilja Glava, obilježen je i održavanjem krosa za učenike od četvrtog do osmog razreda. Pobjednicima krosa su uručene medalje i novčane nagrade.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana