Na vrh

Obilješena 25.godišnjica pogibije Hakije Mršo i Remzije Veje

Danas je u organizaciji UB “BOSNAE-ZELENE BERETKE” Vogošća posjetom mezara heroja Hakije Mrše na mezarju Kovači i Remzije Veje na groblju Stadion, te spomen obilježja na stadionu  u Vogošći  koji nosi ime Hakija Mršo obilježena 25.godišnjica njihove pogibije. Osim članova Udruženja i članovi porodica  Mrše i Veje, obišli su mjesta na kojima su ukopani ovi heroji Vogošće.

“Svoga rahmetli oca se sjećam u najljepšem izdanju. Pričali su mi sve najbolje, on je moj uzor. Iako nije tu  ja znam da se on i dalje brine o nama. Zahvalna sam svima koji su se sjetili kako moga rahmetli oca tako i ostalih vogošćanskih heroja koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu. Velika mi je čast što sak kći jednog heroja, ponosna sam da se njegovo ime spominje” rekla je Mirela Mršo, kći heroja Hakije Mršo.

Na današnji dan prije 25 godine na koti 772 na Mujkića brdu poginuo je Hakija Mršo. Remzija Vejo poginuo je istog dana. Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je istakao. “Ako zaboravimo naše najveće komadante i naše heroje i vogošćanske borace nema smisla da planiramo budućnost. Jako je važno da se o herojstvu naših boraca prenosi na buduće generacije jer bez njih mi ne bismo danas biti ovdje. Općina Vogošća stoji na raspolaganju svim boračkim organizacijama da u partnerskom odnosu uradimo ono što se može uraditi na vrednovanju ovog herojstva”.

Hakija Mršo rođen je 1963. godine u Goraždu. Najviše ratno priznanje „Zlatni ljiljan” dobio je 1992. godine. Poginuo je 28.12.1992. godine na Mujkića brdu – Sarajevo, na dužnosti komandira čete Ugorsko, koja je pripadala Četvrtom vogošćanskom odredu. U spomen na njega fudbalski stadion u Vogošći nosi njegovo ime. Remzija Vejo , rođen je 1955. godine u mjestu Kosman, Općina Foča. Poginuo je na današnji dan od granate, na dužnosti komandanta 4. PDO Vogošća. Jedna ulica u Vogošći nosi njegovo ime.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana