Na vrh

OBILJEŽEN 5.MAJ DAN LOGORAŠA VOGOŠĆE

 

Danas je održan godišnji skup u povodu Dana logoraša Općine Vogošća. Dostojanstveno je odata počast stradalim logorašima kod Spomen obilježja u vogošćanskom parku. Preživjeli logoraši, članovi njihovih porodica i delegacije u povodu  5. maja, Dana logoraša Vogošće položili su cvijeće i odali počast onima koji su tokom agresije na našu zemlju u agresorskim logorima, izgubili život.

Kroz agresorske logore na području Vogošće tokom  agresije na BiH na području Vogošće je bilo zatvoreno preko 800 ljudi. Skoro polovina njih je ubijena ili odvedena u nepoznatom pravcu. Do sada je u više masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirano 229 ubijenih, a za više od 60 Vogošćana se još uvijek traga.

Prisutnima u Vogošći, u povodu Dana logoraša, obratili su se Ahmed Hido, predsjednik Udruženja logoraša Općine Vogošća i Zijad Kadrić pomoćnik načelnika Općine Vogošća.

Na današnjem skupu je iskazano nazadovoljstvo dinamikom hapšenja i procesuiranja odgovornih za zločine počinjene na području Vogošće tokom perioda 1992.-1995. godina.  Također je upućen  i apel Sudu BiH i Tužilaštvu BiH da energičnije počnu raditi poslove koji su im povjereni.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana