Na vrh

Obilježen 5.maj Dan logoraša Vogošće

Nakon što je u februaru ove godine u Vogošći otkriveno Spomen obilježje ubijenim logorašima, prvi put je na ovom mjestu upriličeno obilježavanje Dana logoraša. Veliki broj prisutnih odao je poštovanje onima koji su tokom agresije na BiH u agresorskim logorima izgubili živote kao i svim šehidima i poginulim borcima.

U agresorskim logorima na području Vogošće tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine bili su zatočeni građani, uglavnom Bošnjaci iz Vogošće, Ilijaša, Hadžića, Sarajeva, Nahoreva, Sokoca, Visokog. Kroz vogošćanske logore, od kojih su najpoznatiji bili  Planjina kuća, Nakina garaža i Bunker kod Sonje, prošlo je oko 800 logoraša, muškaraca, žena, djece i starijih osoba. Skoro polovina njih je ubijena ili odvedena u nepoznatom pravcu. Do sada je u više masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirano 229 tijela. Još 62 Vogošćana je odvedeno u nepoznatom pravcu i o njima se ni danas ništa ne zna.

Prisutnima u Vogošći, u povodu Dana logoraša, obratili su se Ahmed Hido, predsjednik Udruženja logoraša Općine Vogošća, Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća kao i Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH.

Preživjeli logoraši se nadaju da će jedno od mjesta prinudnog zatočenja u Vogošći biti pretvoreno u memorijalni centar kako bi mlađe generacije, koje ne uče o bliskoj prošlosti u školskim klupama, mogli na ovaj način saznati istinu o stradanjima i čuvati je od zaborava. Također, nezadovoljstvo je iskazano i dinamikom hapšenja i procesuiranja odgovornih za zločine počinjene na području Vogošće tokom perioda 1992.-1995. godina.  Upućen je i apel Sudu BiH i Tužilaštvu BiH da energičnije počnu raditi poslove koji su im povjereni.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana