Na vrh

Obilježen Dan civilnih žrtava rata

Dan civilnih žrtava rata za nas u Vogošći uvijek odiše tugom. Kako i nebi kad nas podsjeća na zločin koji je počinio čovjek nad čovjekom. Tom zvjerskom i kukavičkom činu svjedoče svake godine Vogošćani i prijatelji kod spomen obilježja Trešnja, gdje je na današnji dan, 03.07.1992. godine od agresorske granate stradalo sedam naših sugrađana a među njima i troje djece. Adela Memeledžija (1978.), Fikret Avdagić (1975.), Muamer Delalić (1974.), Kadir Korman (1955.), Vahid Hasanović (1953.), Emina Hadrović (1960.) i Fatima Hadrović (1949.) smrtno su stradali dok su brali trešnje a odgovorni za ovaj zločin još nisu izvedeni pred lice pravde.
Na spomen obilježju Trešnja porodice stradalih i delegacije su položile cvijeće, počast je odata i na spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Općine Vogošća, a centralna manifestacija je održana u velikom vogošćanskom parku gdje je podignuto spomen obilježje svim civilnim žrtvama rata iz Vogošće.
Za instituciju sjećanja svi smo odgovorni jer naše mlađe generacije o događajima iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata ne uče u školskim klupama. Ipak, zaborav ne postoji!

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana