Na vrh

Obilježen Dan logoraša u Vogošći


Polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju ubijenim logorašima Općine Vogošća, 04.05.2020.godine je održan godišnji skup logoraša u znak sjećanja na sve koji nisu preživjeli vogošćanske logore. Tom prilikom okupljeni su se prisjetili da je kroz te logore prošlo više od 800 logoraša od kojih polovina nije doživjela da budu oslobođeni.

Ove godine je ovaj dan obilježen u skladu sa preporukama nadležnih institucija donesenim u cilju sprječavanja pandemije. Cvijeće je položila delegacija koordinacije boračkih udruženja općine Vogošća, delegacija Općine Vogošća predvođena općinskim načelnikom Edinom Smajićem, te delegacija OO SDA Vogošća. Govoreći o značaju ove manifestacije načelnik Smajić je istakao kako sam broj logora koji u bili otvoreni na području Vogošće i broj od 800 logoraša svjedoče o obimu torture kojoj su Vogošćani bili izloženi. Zato je, rekao je, važno da čak ni u ovakvim vremenima ne zaboravimo one koji su najviše dali i najviše stradali tokom odbrane od agresije.

Ove godine ovaj dan je obilježen i polaganjem cvijeća na mjestima stradanja vogošćanskih logoraša, mjestima kao što su Nakina kuća, Planjina kuća, Bunker i Kasarna.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana