Na vrh

Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U Vogošći je svečano obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovog puta nije bilo Svečane sjednice kako bi se ispoštovale epidemiološke preporuke, a delegacije Općine Vogošća i boračkih udruženja sa područja općine Vogošća položile su cvijeće na spomen obilježja u centralnom dijelu Vogošće. Na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima, te na spomen obilježja civilnim žrtvama rata i logorašima.

Na taj način je obilježeno dvadeset i devet godina od momenta kada su građani Bosne i Hercegovine na referendumu impresivnom većinom rekli da žele da Bosna i Hercegovina bude nezavisna, suverene i samostalna država.

Govoreći o značaju ovog datuma Općinski načelnik Edin Smajić je istakao da je to jedan od najznačajnijih datuma u bosanskohercegovačkoj historiji te da nam nezavisnost nije poklonjena i nisu destruktivne sile ni u Bosni i Hercegovini ni mimo nje mirno prihvatile volju većine građana. Imali su oni svoje planove i krenuli su u krvavi pohod na našu, tada već nezavisnu, domovinu. I bili su uvjereni kako će lako slomiti bilo kakav otpor, ako ga uopšte i bude. Prevarili su se. Nakon skoro četiri godine brutalne agresije nezavisnost je potvrđena i plaćena krlvlju i životima najboljih kćeri i sinova Bosne i Hercegovine. Njihovu žrtvu ne smijemo nikada zaboraviti i kada obilježavamo ovaj datum moramo znati da nezavisnost imamo zahvaljujući njima i još desetinama i desetinama hiljada onih koji su stali u odbranu jedine domovine. Jer mi druge domovine osim Bosne i Hercegovine nemamo – naglasio je načelnik Smajić.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana