Na vrh

Obilježena 24 godišnjica Bitke za Žuč i pogiblje komadanta Muje Šejte

U organizaciji Udruženja RVI Vogošća te uz podršku Općine  Vogošća u nedjelju 18. septembra je obilježena 24. godišnjica Bitke za Žuč. Tog 18. septembra 1992. godine  u borbi sa „Niškim specijalcima“ poginuo je „Zlatni ljiljan“ komadant Mujo Šejto. Na lokalitetu Tri bukve obilježena je i godišnjica stradanja logoraša u živom štitu.

Brojne delegacije su se okupile kod Spomen obilježja šehidima Ugorskog gdje su polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odali počast svim šehidima i poginulim borcima. Nakon toga, su u povodu obilježavanja tog značajnog datuma pješačeći do Žuči i spomen obilježja Muji Šejti odale počast svim poginulim borcima na tom prostoru.

Tokom obraćanja načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je istakao „naša je obaveza da se sjećamo i da nikada ne zaboravimo herojstva naših šehida i poginulih boraca. Naša je obaveza da našu dijecu naučimo, jer nažalost o ratnim dešavanjima ne mogu učiti u školama, ali mogu učiti od nas na ovakvim manifestacijama“.

Na ovom prostoru se vodila bitka za zaustavljanje agresora koji je pokušavao da probije linije odbrane boraca Armije RBiH i tako otvori put prema Sarajevu. U svojoj nemoći agresor se koristio i živim štitom od zarobljenih Bošnjaka koje je držao u vogošćanskim logorima. Namjere agresora su osujećene zahvaljujuči hrabroj požrtvovanosti branitelja.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana