Na vrh

Obilježena 24. godišnjica formiranja Prvog korpusa ARBiH

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je u septembru ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Danas je prigodnim programom te polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i odavanjem počasti na  Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Vogošće, obilježena je 24. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

“Časna borba Armije Republike Bosne i Hercegovine a posebno časna i hrabra borba boraca Prvog korpusa ARBiH, zaslužuje da bude ovako časno i dostojanstveno obilježena. Vogošća je dala značajan doprinos toj borbi, veliki broj dobrovoljaca koji su bili pripadnici Armije, veliki broj hrabrih ljudi, veliki broj dobitnika največih ratnih priznanja, nažalost veliki broj poginulih, njih 410, je dalo svoje živote. Općina Vogošća vrednuje ovu časnu borbu pripadnika ARBiH. Ponosni smo na Koordinaciju  vogošćanskih boračkih udruženja koja zajedno djeluju, koji su naši partneri, i što sve radimo zajedno” istakao je načelnik Smajić tokom svog obraćanja.

Prvi korpus Armije RBiH dao je veliki doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, a za prvog komandanta postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive ”slavna”, a četiri ”viteška”.Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem ”Srebreni štit”. Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti BiH. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana