Na vrh

Obilježena 24 godišnjica od svirepog ubistva 30 mještana Tihovića

Mnogobrojna rodbina, prijatelji, načelnik Općine Vogošća Edin Smajić sa saradnicima, te predstavnici boračkih udruženja i političkih partija danas su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast na Spomen-obilježju nastradalim mještanima Tihovića. Tog 04. jula 1992. godine, agresorska vojska je u jutarnjim satima ušla u naselje Tihoviće i počinila stravičan zločin nad mješatnima, za koji još niko nije procesuiran niti je odgovarao.
„Zločinci su napali i svirepo ubili svoje sugrađane. Sve je bilo planirano, a sa naše strane sve ne očekivano. Mi smo živjeli u svijetu u kojem smo vjerovali našim komšijama, prijateljima, a neki i kumovima. Prije 24 godine mi koji smo bili na ovoj strani sa linija na Orlicu smo gledali kako ovdje bivše komšije dolaze plačkaju ove kuće a potom pale. Na nama ostaje da ne dozvolimo da se ovi zločini nikada ne zaborave. Mi ćemo nasataviti kada je u pitanju borba protiv zaborava, ne samo kada je u pitanju obilježavanje značajnih datuma i traženje istine vec i valoriziranjem istog kroz podzakonske akte i zakone. Ovo je vrijeme u kojem  ćemo još kvalitetnije i bolje raditi za još kvaliteniju Vogošću“ rekao je načelnik Smajić.
Na spomen obilježju postavljenom na mjestu njihovog stradanja, upisana su imena 30 svirepo ubijenih mještana Tihovića, među kojima se nalaze i imena  šest osoba čija tijela nikad nisu pronađena i koji se vode kao nestali, te imena 12 šehida koji su poginuli na ratištu Nabožić.

Sa današnjeg obilježavanja predstavnici Udruženja porodica nestalih općine Vogošća su poslali poruku da će nastaviti tragati  za svojim najmilijima i da neće odustati dok ih ne pronađu i uputili su apel Tužilaštvu BiH da pokrene postupke protiv zločinaca koji su naredili i onih koji su izvršili ovaj strašni zločin, da budu privedeni pravdi i budu kažnjeni.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana