Na vrh

Obilježena 24.godišnjica pogibije heroja Hakije Mrše i Remzije Veje

Jučer je posjetom mezara heroja Hakije Mrše na mezarju Kovači i Remzije Veje na groblju Stadion, te spomen obilježja na stadionu  u Vogošći  koji nosi ime Hakija Mršo obilježena 24.godišnjica njihove pogibije.  U prostorijama udruženja boraca  „Bosnae Zelene beretke“  za njih ali i sve šehide proučen je tevhid. Osim članova Udruženja, i članovi porodica  Mrše i Veje, obišli su mjesta na kojima su ukopani ovi heroji Vogošće.

Prije 24 godine na koti 772 na Mujkića brdu poginuo je Hakija Mršo. Remzija Vejo poginuo je istog dana. Zijad Kadrić, pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu općine Vogošća sjeća se Hakije Mrše, komadanta jedinice u kojoj je i sam bio. Kadrić ističe da su u Općine Vogošća zahvalni Udruženju Zelene beretke što na ovako dostojanstven način obilježava i sjeća se pogibije ovih ali i svih drugih heroja Vogošće.

Hakija Mršo rođen je 1963. godine u Goraždu. Najviše ratno priznanje „Zlatni ljiljan” dobio je 1992. godine. Poginuo je 28.12.1992. godine na Mujkića brdu – Sarajevo, na dužnosti komandira čete Ugorsko, koja je pripadala Četvrtom vogošćanskom odredu. U spomen na njega fudbalski stadion u Vogošći nosi njegovo ime. Remzija Vejo , rođen. Je 1955. godine u mjestu Kosman, OpćinaFoča.Poginuo je na današnji dan od granate, na dužnosti komandanta 4. PDO Vogošća. Jedna ulica u Vogošći nosi njegovo ime.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana