Na vrh

Obilježena 25.godišnjica akcije izuzimanja materijalno-tehničkih sredstava iz preduzeća “PRETIS” – Vogošća

Danas je u organizaciji Udruženja boraca “Patriotska liga” općine Vogošća i Udruženja veterana Specijalni odred policije “Bosna” MUP-a RBiH, održana centralna manifestacija vezana za oblježavanje godišnjice akcije izuzimanja materijalno-tehničkih sredstava iz kruga tvornice “Pretis” na teretnoj kapiji tvornice „Pretis“. Akcija “Pretis” koja se smatra presudnom za odbranu Sarajeva i države BiH izvedena je u noći 17. na 18. april 1992. godine. Kako su naveli bivši pripadnici odreda Bosna, akcija je izvedena bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih i s takvom preciznošću, profesionalnošću i efikasnošću, kako to mogu izvesti samo izuzetno uvježbani pripadnici specijalne jedinice.

Centralnoj manifestaciji prethodilo je polaganje cvijeća na spomen obilježju pogibije brigadnog generala Safeta Hadžića i njegovih saboraca Nermina Zeljkovića i Seada Velića na glavnoj kapiji „Pretisa“ te na teretnoj kapiji gdje su poginuli Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić, učesnici ove akcije.

Pored velikog broja delegacija, predstavnika udruženja, političkih partija, obilježavanju godišnjice akcije “Pretis” prisustvovao je i načelnik  Općine Vogošća Edin Smajić koji je tokom obraćanja istakao važnost obilježavanja ovakvih manifestacija “Danas je jako važno da ne zaboravimo pravu istinu, a istina je da smo mi u pravu i da smo vodili časnu i poštenu borbu. Tu istinu trebamo prenijeti na našu djecu, ali je trebamo u graditi i u naše postupanje u onome što mi jesmo kao persone, što jesmo na svom profesionalnom poslu a posebno ljudi koji su na značajnim funkcijama i pozicijama. Ne smijemo olako gledati na degradaciju svih bosanskih hrabrosti i vrijednosti. U ovom trenutku je posebno važno da iznesemo svoj stav o dešavanjima u društvu a posebno o legendama odbrane. Ako zaboravimo naše časne patriote i njihova velika vrijedna i hrabra dijela, onda o ćemu razmišljati u budućnosti” naveo je načelnik Smajić.

Obilježavanju 25. godišnjice bitke za „Pretis“ prisustvovali su i učenici vogošćanskih osnovnih škola, Nakon manifestacije u Vogošći je upriličeno druženje gostiju i preživjelih učesnika akcije.                                                                                                 

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana