Na vrh

Obilježena 25.godišnjica bitke za Fočansku

Prije 25 godina vođena je „Bitka za Fočansku“, izuzetno teška bitka za odbranu slobodnih vogošćanskih teritorija. Hrabri branitelji suprotstavili su se veoma teškom agresorskom napadu. Ti događaji urezani su u sjećanje i Muje Avdibegovića, koji je rame uz rame sa saborcima u 38. godini života branio svoju ulicu. Danas, kaže Mujo teško mu pada što obilježavanje godišnjice sjećanja na ovu bitku ne okuplja veći broj odraslih i djece.

Godišnjica „Bitke za Fočansku“ i ovog puta obilježena je u organizaciji Udruženja demobilisnaih boraca Općine Vogošća. Delegacije su cvijeće položile na Centralnom spomen obilježju u naselju Hotonj i odale počast šehidima i poginulim borcima, nakon čega su nastavljene protokolarne aktivnosti.

Delegaciju Općine Vogošća predvodio je načelnik Edin Smajić. Govoreći o dešavanju te 1992. godine načelnik je kazao da je „prije 25 godina izvršen napad s ciljem da se zauzme dio slobodne vogošćanske teritorije. Oni koji su planirali napad nisu znali da će im se suprotstaviti grupa izuzetno hrabrih ljudi na čijem je čelu bio naš heroj rahmetli Rašid Bešlija. Hrabrošću je odbranjena Fočanska a našim borcima dugujemo i poštovanje i sjećanje“.

Bitka za Fočansku, vođena te 1992. godine neće bit zaboravljena-poruka je onih koji su prisustvovali obilježavanju ove važne godišnice sjećanja.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana