Na vrh

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA BITKE ZA SJENIČKU KOSU I ORAHOV BRIJEG

U organizaciji JOB „Unija veterana“ Općine Vogošća upriličena je Centralna manifestacija obilježavanja godišnjice Bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg, vođene 27. decembra 1993. godine. Namjera agresora je bila da presiječe linije branitelja i zauzme slobodne vogošćanske teritorije. Na taj način Sarajevo bi bilo dovedeno u potpunu blokadu. Bitka za Sjeničku kosu i Orahov brijeg poznata je i po učešću Niških specijalaca kojima su naneseni veliki gubici.
Sjećanje na ovaj važni događaj iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine, okupilo je brojne pripadnike boračke populacije, porodice šehida, goste i što je najvažnije djecu koja o dešavanjima iz ovog perioda nemaju priliku učiti u školama.
Prisutnima na lokalitetu Sjeničke kose su se obratili Salem Numanović, učesnik bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg te načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.
Godišnjicu bitke uveličao je i nastup horske sekcije OŠ „Zajko Delić“, a literarne radove o temi „27.decembar 1993.god.“, pročitale su Sumeja Hondo (OŠ “Zajko Delić”) i Amina Bilalić (OŠ “Izet Šabić”).Da se Vogošća s ponosom sjeća prošlosti, bitaka i šehida među kojima su Hasib Kijamet, Abaz Zeković i Fadan Karavdić – poruka je upućena sa Centralne manifestacije upriličene u povodu 25. godišnjice Bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana