Na vrh

Obilježena 25. godišnjica formiranja Patriotske lige Vogošća

Prigodnim programom kojeg su izveli učenci vogošćanske Osnovne škole „Zajko Delić“, danas je u haremu Adil-begove džamije na Kobiljoj Glavi oblježena 25 godišnjica osnivanja Patriotske lige Vogošća. Članovi ovog, boračkog, udruženja i brojni gosti evocirali su uspomene na održavanje prvog sastanka vogošćanskih patriota 15.juna 1991.godine na kojem je donesena odluka da se krene u pripreme za pružanje otpora nadolazećoj agresiji na Bosnu i Hercegovnu. O značaju te odluke i herojstvu Vogošćana, prisutnim članovima Patriotske lige i gostima, obratio se Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća ističući smjelost i odvažnost male grupe građana koja je, baš na ovom mjestu, organizujući Patriotsku ligu, dala nemjerljiv doprinos stvaranju Armije Republike Bosne i Hercegovine, i da se to nikada ne smije zaboraviti. Pored načelnika Smajića prisutnima se obratio i Sabit Kobiljak, predsjednik Patriotske lige BiH Vogošća navodeći da “U školama brane našoj djeci da uče o golgoti kroz koju smo prolazili tokom minulog rata. Međutim, ne mogu nam zabranit da na ovakvim skupovima pričamo o tome, ne da bi širili mržnju prema drugima već da se ono kroz šta smo mi prolazili nikada više i nikome nebi ponovilo.”

Prije centralnog skupa brojne delegacije boračkih udruženja, Općine Vogošća i stranaka koje participiraju u radu Općinskog vijeća Vogošća su na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima na Kobiljoj Glavi položili cvijeće i odali počast šehidima i poginulim borcima.

U sklopu obilježavanje godišnjice dodjeljene su i Zlatne plakete Patriotske lige Vogošća za doprinos u pripremama za pružanje oružanog otpora agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu u periodu 1991-1992. godina kroz djelovanje Patriotske lige Vogošća. Zlatne plakete su dobili: Sokoljanin Mufid, Šabanović Ćamil, Korač Idriz, Hamza Muhamed, Alomerović Zićro i Kozić Ramiz, te posthumno Krko Hilmo, Kerla Galib, Sokoljanin Vahidin, prim. dr. Omerspahić Safet, Cerić Nizo i Bogilović Safet.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana