Na vrh

Obilježena 25.godišnjica stradanja mještana naselja Krše

U organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Općine Vogošća i suoraganizaciji sa udruženjima RVI i JOB – unija veterana, Općinom Vogošća, Mjesnom zajednicom Vogošća I,i Organizacionim odborom mještana naselja Krše,  dostojanstveno je obilježena 25. godišnjica stradanja mještana Krša i bitke vođene toga dana.
Prije 25 godinu u vogošćanskom naselju Krše dogodio se zločin nad Bošnjacima-civilima, zvjerski su ubijeni: Kršo Ismet, Kršo Ramiz, Kršo Ibro, Mršo Asim i Piknjač Ahmed. Taj 25. maj 1992. godine, ostavio je bolno sjećanje na zločin koji je počinila ljudska ruka kao i na bitku koja je vođena toga dana, u kojoj su život izgubili zlatni ljiljani Amel Bečković i Merzuk Feriz.
Današnjem skupu su se obratili učesnici Bitke za Krše Kasim Softić i Čamil Šabanović koji su govorili o zločinima koji se desio u naselju Krše kao i Općinski načelnik Edin Smajić  naglasivši da “nekadašnji dan mladosti koji je specifičan za ove prostore mi sad pamtimo po stradnju žrtava ali i herojstvu naših sugrađana. Ovakve manifestacije imaju za cilj da se kaže istina, a ne da se prouzrokuje dodatna mržnja. Treba da se zna prava istina i činjenice o onome što se ovdje dešavalo. Naša istina je stradanje žrtava i veliko herojstvo naših boraca. Nikada ne treba da zaboravimo da su neki ljudi svojom hrabrošću svojim životima omogućili da mi danas imamo šansu. Općina Vogošća čini sve da se to ne zaboravi. Naša je obaveza da ove bitke koje su sad pred nama dobijemo pobjedom, da naša djeca budu dobro odgojena da budu dobro obrazovana. Naša odgovornost je veća nego kod drugih  naroda jer su naša sloboda i mir plaćeni krvlju naših sugrađana. Moramo gledati naprijed ali nam je polazna osnova ta činjenica”.
Brojne programske aktivnosti upriličene su u znak sjećanja na ovaj dan. Delegacije su obišle šehidska mezarja i spomen obilježja i ploče, položeno je i cvijeće na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Općine Vogošća, dok je centralna manifestacija tradicionalno upriličena u naselju Krše. Svoj doprinos obilježavanju dali su učenici vogošćanskih osnovnih škola “Zahid Baručija”  i “Mirsad Prnjavorac”, pročitavši literarne radove o temi “Bitka za Krše”. U sklopu današnjeg obilježavanja je održana i atletska trka za djevojčice i dječake.
Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana