Na vrh

OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA “AGRESORSKE OFANZIVE SA ŽIVIM ŠTITOM” I POGIBLJE “ZLATNOG LJILJANA” MUJE ŠEJTE

Jučer je u organizaciji Udruženja RVI i Udruženja logoraša općine Vogošća.dostojanstveno obilježen 18.septembar kada je prije 26. godina  izvedena agresorska ofanziva sa živim štitom. U toj ofanzivi 1992. godine poginuo je heroj iz Ugorskog, naš „Zlatni ljiljan“ Mujo Šejto. U ofanzivi koja je trajala 5 dana poginula su 23 pripadnika Armije R BiH, ranjeno ih je više od 90 dok je u septembarskim živim štitovima u tri navrata živote izgubilo 15 a 36 logoraša je ranjeno.

Nakon odavanja počasti na spomen obilježju u naselju Ugorsko (kod Šabanove kuće), prema protokolom predviđenim aktivnostima, prigodan program upriličen je na lokalitetu Tri bukve. Na ovom lokalitetu upriličen je i vjerski dio programa. Imam džemata Ugorsko Zahid ef. Mujkanović proučio je Jasin šehidima i stradalim logorašima.

Pokrovitelj obilježavanja sjećanja na agresorsku ofanzivu sa živim štitom je Općina Vogošća. Prisutnima su se obratili Ahmed Hido, predsjednik Udruženja logoraša Općine Vogošća i načelnik Edin Smajić. Literarne radove o herojstvu naših branitelja u povodu sjećanja na agresorsku ofanzivu sa živim štitom pročitali su Hana Hadžihasanović (unuka rahmetli Muje Šejte) i Merima Kadrić.

Brojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježje podignuto komandantu Muji Šejti.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana