Na vrh

OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA AKCIJE IZUZIMANJA MATERIJALNO-TEHNIČKIH SREDSTAVA IZ PREDUZEĆA “PRETIS” VOGOŠĆA

U organizaciji Udruženja boraca „Patriotska liga“ općine Vogošća u saradnji sa Udruženjem veterana odreda policije „Bosna“ MUP-a RBiH obilježena je 26.godišnjica akcije „Pretis“. Centralnoj manifestaciji prethodilo je polaganje cvijeća na spomen obilježju pogibije brigadnog generala Safeta Hadžića i njegovih saboraca Nermina Zeljkovića i Seada Velića na glavnoj kapiji „Pretisa“ te na teretnoj kapiji gdje su poginuli Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić, učesnici ove akcije.

U noći sa 17. na 18.april 1992 izvedana je akcija „Pretis“. Na sastanku koji se održao na Kobiljoj Glavi dogovoreno je kako će se akcija izvesti, sve je bilo na dobrovoljnoj bazi i u akciju su išli samo oni koji su htjeli, sa jednom željom i jednim ciljem a to je da akcija uspije.

Danas su se preživjeli učesnici akcije ali i brojni bivši borci sjetili događaja od prije 26 godina. Kemal Ademović tadašnji zamjenik komadanta specijalne jedinice MUP-a RBiH i Sabit Kobiljak predsjednik UB „Patriotska liga“ općine Vogošća, su se prisjetili  onog što se dešavalo prije same akcije i tokom te aprilske noći. Tridesetak specijalaca zajedno sa drugim pripadnicima Patriotske lige iz različitih dijelova grada izvelo je akciju u kojoj je izvučeno 1 100 komada protivoklopnih sredstava, bez ispaljenog metka. Ova sredstva su kako kažu svi koji su učestvovali tada ali i u kasnijim bitkama za grad Sarajevo bila važna i presudna za odbranu Dobrinje, Stupa, Azića i predsjedništva.

Svoj doprinos obilježavanju 26. godišnjice bitke za „Pretis“ dali su i učenici vogošćanske OŠ “ Izet Šabić” iz Hotonja, Ilma Cvrk, Muhamed Osmanspahić, Rijad Krvavac i Kerim Zlatarac.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana