Na vrh

OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA BITKE ZA ORLIĆ I DAN MZ KOBILJA GLAVA

Osmi juni podsjeća na jednu od najvažnijih pobjeda koje su ostvarili vogošćanski borci sa saborcima iz Velešića i Pofalića u odbrani slobodnih teritorija Vogošće i Sarajeva. U teškim uslovima 8. juna 1992. godine oslobođen je Orlić. 26. godišnjica „Bitke za Orlić“ obilježena je na platou ispred Spomen nišana na Kobiljoj Glavi, u organizaciji JOB „Unije Veterana“ uz podršku Općine Vogošća i u prisustvu velikog broja nekadašnjih boraca, porodica šehida, djece i gostiju. U protokolarnom dijelu prisutnima su se obratili Salem Numanović učesnik bitke i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, koji je, naglasio da je naša općina ponosna na izgrađenu instituciju sjećanja na period agresije na BiH, jer pored spomen obilježja, koja svjedoče dešavanjima od 1992.-1995. godine,  istina se uspješno prenosi mlađim generacijama koje u školskim udžbenicima ne uče o novijoj historiji BIH, natopljene krvlju šehida i poginulih boraca.

Brojne delegacije položile su cvijeće na Spomen nišanu sa imenima šehida Kobilje Glave. Među njih 99 su i imena Nihad Tihić, Medin Ramović, Haris Čampara, Vehbija Hadžić, Senad Škoro, Senad Pohara, Šaćir Demirović i Kasim Gološ koji su poginuli 8. juna 1992.  godine na Orliću.

Veliki doprinos obilježavanju godišnjice „Bitke za Orlić“ dali su  učenici OŠ „Zajko Delić“, literarnim radovima o temi „Bitka za Orlić“. Dan „Bitke za Orlić“ i Dan Mjesne zajednice Kobilja Glava, obilježen je i održavanjem krosa za učenike od četvrtog do osmog razreda. Pobjednicima krosa su uručene medalje i novčane nagrade.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana