Na vrh

OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA BITKE ZA POLJINE

Predstavnici boračkih udruženje i Općine Vogošća, učesnici bitke, porodice šehida i poginulih boraca, kao i predstavnici stranaka učenjem fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća na spomen obilježju na Sjeničkoj kosi obilježena je 26. godišnjica Bitke za Poljine.

Cilj bitke koja je vođena 31. jula 1992. godine bio je  pokušaj deblokade Sarajeva u pravcu Vogošće i Ilijaša, a u kojoj je poginuo veliki broj boraca Armije RBiH.

Skupu se obratio Salem Numanović jedan od sudionika ove bitke, prisjetivši se tog 31. jula 1992. godine kada su svoje živote dali  Šošić Teufik, Čavčić Hakija, Etemović Semedin, Omerović Mirsad, Plakalo Mersal, Bešlija Rašid i Brkanić Ibrahim, a samo deset dana ranije 20. jula u akciji pripadnika 3. i 4. čete na Poljinama nestala su tri saborca Trnka Ilijas, Rokša Senad i Jamaković Muhamed, koje su četnici kasnije ubili.

Nakon što su delegacije položile cvijeće na spomen obilježju Sjenička kosa, Vehbija ef. Makić, imam Adil-begove džamije na Kobiljoj Glavi proučio je Jasin.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana