Na vrh

OBILJEŽENA 26 GODIŠNJICA STRADANJA MJEŠTANA NASELJA KRŠE I BITKE KOD “KRŠA”

Prije 26 godina u vogošćanskom naselju Krše dogodio se zločin nad građanima bošnjačke nacionalnosti, zvjerski su ubijeni: Kršo Ismet, Kršo Ramiz, Kršo Ibro, Mršo Asim i Piknjač Ahmed. Taj 25. maj 1992. godine, ostavio je bolno sjećanje na zločin koji je počinila ljudska ruka kao i na bitku koja je vođena toga dana, u kojoj su život izgubili zlatni ljiljani Amel Bečković i Merzuk Feriz.

 

Obilježavanje 26. godišnjice Bitke kod „Krša“ upriličeno je u organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, Općine Vogošća, predstavnika MZ Vogošća I i mještana naselja Krše. Tim povodom brojne delegacije obišle su šehidska mezarja, spomen obilježja i ploče gdje je položeno cvijeće i odata počast onima koji su toga dana izgubili živote. Zločin počinjen nad nedužnim mještanima Krša i bitka vođena na ovom području nije i neće biti zaboravljena! – poruka je sa Centralne manifestacije koja je upriličena kraj spomen obilježja u naselju Krše.

Današnjem skupu su se obratili učesnici Bitke za Krše Kasim Softić i Almir Gradišić koji su govorili o zločinima koji se desio u naselju Krše, kao i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić naglasivši da se u Vogošći  institucija sjećanja na ovaj i slične datume iz perioda od 1992.-1995. godine gradi uspješno i time se ponosi naša lokalna zajednica, te dodao da ovakve manifestacije imaju za cilj da se kaže istina, a ne da se prouzrokuje dodatna mržnja.

Centralnu manifestaciju uveličali su i naši mlađi sugrađani koji su literarnim radovima ukazali na značaj sjećanja Bitke kod „Krša“ o kojoj se ne uči u školskim klupama, održana je i atletska utrka. Ovaj dan obilježava se i kao Dan Mjesne zajednice Vogošća I.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana