Na vrh

Obilježena 27.godišnjica Bitke za Žuč

U organizaciji Udruženja RVI i Udruženja logoraša općine Vogošća svečano i dostojanstveno obilježena je dvadeset i sedma godišnjica Bitke za Žuč. Tog 18. septembra 1992. godine, krenula je žestoka agresorska ofanziva u kojoj su zatočenici vogošćanskih logora korišteni kao živi štit. U ofanzivi koja je trajala 5 dana poginula su 23 pripadnika Armije R BiH, a ranjeno ih je više od 90. Među poginulima našao se i heroj iz Ugorskog, kapetan Mujo Šejto. Stradali su i neki od logoraša u živom štitu. Poginulo ih je petnaest, a trideset i šest je ranjeno.

Prvo je odata počast na spomen obilježju u naselju Ugorsko, a u nastavku je obilježavanje ovog datuma nastavljeno na lokalitetu Tri bukve. Tu je upriličen i vjerski dio programa. Imam džemata Ugorsko Zahid ef. Mujkanović proučio je Jasin šehidima i stradalim logorašima.

Potresan rad o svom dedi pročitala je Lamija Hadžihasanović, unuka Muje Šejte. Nakon nje, svoj rad je i Merima Kadrić. U ime Općine Vogošća, kao pokrovitelja ovog događaja, obratio se Pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Zijad Kadrić. Tom priliko je naglasio kako se prisjećamo ljudi koji nisu žalili svoje živote da daju u borbi za slobodu Vogošće i Bosne i Hercegovine, a da je mnogima danas teško doći na ova mjesta da odaju počast. Pozvao je sve okupljene da u svojim porodicama i svom okruženju nastave širiti istinu o herojstvu branilaca kako bi se sjećanje na njih očuvalo živim.

Po oknčanju svih obraćanja brojne delegacije iz Vogošće, ali i susjednih općina položile su cvijeće na spomen obilježje podignuto komandantu Muji Šejti.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana