Na vrh

OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA BITKE ZA KRŠE

Drugi dan Ramazanskog bajrama u našoj zemlji obilježava se kao Dan šehida. Ove godine uz Dan šehida, u organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, Općine Vogošća, Mjesne zajednice Vogošća I i mještana naselja Krše, upriličeno je sjećanje na zločin počinjen nad građanima nesrpske nacionalnosti 25. maja 1992. godine.

Zbog mjera u vrijeme pandemije koronavirusa, nije održana  Centralna manifestacija u naselju Krše, gdje je prije 28 godina vođena i bitka za Krše. Ipak, bili su brojni oni koji su došli odati  počast ubijenim u agresorkom napadu, kada su stradali Ismet, Ramiz i Ibro Kršo, Asim Mršo i Ahmed Piknjač.

U Vogošći je sjećanje na 25. maj 1992. godine, sjećanje na zločin koji je počinila ljudska ruka, ali gotovo jednako je važno i sjećanje na bitku koja je vođena, u kojoj su živote izgubili i „Zlatni ljiljani“ Amel Bečković i Merzuk Feriz.

Treba podsjetiti da se 25. maj obilježava Danom Mjesne zajednce Vogošća I. U naselju Krše, na spomen obilježju delegacije su položile cvijeće. Dolasku u ovo naselje, prethodio je obilazak šehidskih mezarja i spomen obilježja.

Prema riječima Kade Balta, predsjednice Udruženja porodica šehida i poginulih boraca,  literarni radovi učenika OŠ “Mirsad Prnjavorac” i “Zahid Baručija” o temi „Bitka za Krše”, za koje je predviđena i novčana nagrada, objavljeni su na internet stranici škola.

(Tekst je preuzet sa web stranice RTV Vogošća)

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana