Na vrh

Obilježena 29. godišnjica akcije “Pretis”

U prisustvu preživjelih učesnika, Udruženja boraca “Patriotska liga” Vogošća i Novi Grad i Udruženja veterana Specijalni odred policije „BOSNA”, predstavnika Općine Vogošća, predstavnika Općine Novi Grad, predstavnika Kantona Sarajevo i Koordinacije boračkih udruženja Općine Vogošća bilježena je 29. godišnjica akcije “Pretis”. Podsjetimo, u pitanju je akcija koju je 18.04.1992.godine izvela Specijalna jedinica MUP-a RBiH na izvlačenju materijalno-tehničkih sredstava (naoružanja i municije)  iz vogošćanske firme „PRETIS“. Tom prilikom je poginuo brigadni general Safet Hadžić, kao i njegovi saborci Fahrudin Čavčić, Almir Islamović, Senad Čirić, Sead Velić i Nermin Zeljković.

Manifestaciju “Pretis 92” organizovali su Udruženje boraca “Patriotska liga” Vogošća u koordinaciji sa sa Općinom Vogošća i Udruženjem veterana Specijalni odred policije „BOSNA”. manifestaciju Pogibija brigadnog generala Safeta Hadžića i saboraca organizovali su Općina Novi Grad i Udruženje boraca “Patriotska liga” Novi Grad.

Učesnici manifestacije su se prvo okupili na Glavnoj kapiji “Pretisa”, koja je ujedno i mjesto pogibije Safeta Hadžića, a zatim je svečanost nastavljena na Teretnoj kapiji „Pretisa“.

Delegacije su položile cvijeće na spomenike na Glavnoj i Teretnoj kapiji pokazujući da se ni u vremenima krize poput ove aktuelne sa pandemijom ne smije dozvoliti da se zaborave heroji odbrane od agresije.

Govoreći o značaju ove akcije općinski načelnik Edin Smajić je naglasio da hrabrost, sposobnost i spremnost na žrtvovanje ljudi boraca koji su učestvovali u ovoj akciji treba da bude primjer i putokaz za sve nas i u vremenima koja su ispred nas. Također je istakao da su materijalno tehnička sredstva koja su tada izvučena odigrala značajnu, a možda i sudbonosnu ulogu u odbrani Sarajeva.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana