Na vrh

Obilježena 29. godišnjica formiranja “1. Slavne – 111. Viteške brigade”

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen obilježjima, mezarjima i grobljima na području Kantona Sarajevo obilježena je godišnjica „1. Slavne –  111. Viteške brigade” Sarajevo koja je oformljena prije 29 godina.

Ova brigada formirana je 27. maja 1992. godine, ali se 5. decembar obilježava kao Dan brigade. Tog dana, oslobođena je sjeverozapadna padina Orlića, čuvena kota 850 i 830, sela Jezera, Vis i Golo brdo.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast na spomen obilježjima u Pofalićima i Velešićima, zatim na šehidskom mezarju Kovači i haremu Alipašine džamije, mezarjima Lav i Stadion, grobljima Sveti Josip i Sveti Marko, spomen obilježjima Kobilja Glava, Centralnom spomen obilježju u Vogošći, te na šehidskom mezarju u Buća Potoku i  u Aleji veterana – Vlakovo.

Delegacija Općine Vogošća koju je predvodio Općinski načelnik Edin Smajić, te Koordinacija boračkih udruženja položila je cvijeće na Centralnom spomen obilježju u Vogošći na Trgu Branilaca Vogošće, kao i na Spomen obilježju na Kobiljoj Glavi.

Kako je kazao predsjednik Udruženja „1. Slavne- 111. Viteške brigade“ Nusret Aganović, ovo je veoma značajan datum jer je osobođena kota 850.

  • Po prvi put Armija BiH zauzima te prostore i tjera neprijatelja koji je gledao Vogošću, Novi Grad, Novo Sarajevo i jedan dio Ilidže. Naša brigada koja je bila slabo naoružana uspjela je osloboditi te prostore, istakao je Aganović.

Na ratnom putu 624 pripadnika brigade dali su svoje živote za odbranu domovine, više od 2.000 pripadnika teže je ili lakše ranjeno, 71 pripadnik su dobili značke “Zlatni ljiljan”, dok su tri pripadnika odlikovani, a to su heroj Enver Šehović, heroina Fadila Odžaković Žuta, koja ja odlikovana ordenom Zlatnog grba s mačevima, te Ibrahim Dervišević, komandant „1. Slavne – 111. Viteške brigade“ Ordenom „Zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem“.

Za svoje veličanstvene pobjede i uspjehe “1. Slavna – 111. Viteška brigada” za oslobađanje i odbranu svoje domovine dobila je počasne nazive „slavna i viteška“.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana