Na vrh

Obilježena 74. godišnjica Igmanskog marša

Danas je u organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a Vogošća obilježena 74 godišnjica Igmanskog marša Prve proleterske brigade. Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su jednim djelom kroz Vogošću i dalje nastavili put preko Igmana ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Na pravcu prolaska Prve proleterske brigade u ulici Spasoja Blagovčanina nalazi se Spomen obilježje na kojem su brojne delegacije položile cvijeće i odale počast sudionicima Igmanskog marša jedne od najznačajnijih operacija tokom NOB-e u Drugom svjetskom ratu.

Ispred Općine Vogošća cvijeće su položili Općinski načelnik Edin Smajić, predsjedavajući Općinskog vijeća Esad Piknjač i pomoćnik načelnika za boračko – invalidsku i socijalnu zaštitu Zijad Kadrić.

Manifestacija je nastavljena ispred Lovačkog doma “Lane” na Grabljivoj njivi, mjestu gdje je formirana Crnovrška partizanska četa.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana