Na vrh

Obilježena 75.godišnjica Igmanskog marša

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a Općine Vogošća danas je obilježena 75. godišnjica polaska legendarnog Igmanskog marša i sjećanje na formiranje 1. Crnovrške partizanske čete 1945. godine. Članovi ovog udruženja pložili su cvijeće kod Spomen ploče na Grabljivoj njivi odakle je i krenula kolona Igmanskog marša iz Vogošće te 1942. godine, a nakon odavanja počasti formirana kolona je marširala do ulice Spasoja Blagovčanina do br. 48 ( kod hotela Sunce), gdje se nalazi Spomen obilježje podignuto upravo na mjestu kuda je prošla kolona Igmanskog marša. Na lokalitetu ispred ovog spomen obilježja upriličen je prigodan program a brojne delegacije položile su cvijeće.

U ime Općine Vogošća prisutnima se obratio Zijad Kadrić, pomoćnik načelnika Općine Vogošća za boračko invalidsku zaštitu, dok je Refik Softić, predsjednik UABNOR-a Općine Vogošća u svom obraćanju još jednom ukazao na značaj obilježavanja datuma Narodnooslobodilačke borbe.

Hladnoća i minusi nisu spriječili brojne delegacije udruženja antifašista i boraca NOR-a da dođu i uveličaju sjećanje na polazak Igmanskog marša iz Vogošće. Među njima su prijatelji Vogošćana iz Goražda, Tuzle, Olova, većine općina KS ali i hercegovačkog kraja.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana