Na vrh

Obilježena godišnjica akcije “Pretis”

Iako zbog mjera zaštite od koronavirusa broj prisutnih nije bio tako veliki kao prethodnih godina ipak je, u prisustvu preživjelih učesnika, predstavnika Općine Vogošća i Koordinacije boračkih udruženja Općine Vogošća, te predstavnika Općine Novi Grad obilježena 28. godišnjica akcije “Pretis”. Podsjetimo, u pitanju je akcija koju je 18.04.1992.godine izvela Specijalna jedinica MUP-a RBiH na izvlačenju materijalno-tehničkih sredstava (naoružanja i municije)  iz vogošćanske firme „PRETIS“. Tom prilikom je poginuo brigadni general Safet Hadžić, kao i njegovi saborci Fahrudin Čavčić, Almir Islamović, Senad Čirić, Sead Velić i Nermin Zeljković.

Ovu manifestaciju organizovalo je Udruženje boraca “Patriotska liga” Vogošća u koordinaciji sa sa “Patriotskom ligom” Novi Grad i Udruženjem veterana Specijalni odred policije „BOSNA“.

Učesnici manifestacije su se prvo okupili na Glavnoj kapiji “Pretisa”, koja je ujedno i mjesto pogibije Safeta Hadžića, a zatim je svečanost nastavljena na Teretnoj kapiji „Pretisa“.

Delegacije su položile cvijeće na spomenike na Glavnoj i Teretnoj kapiji pokazujući da se ni u vremenima krize poput ove aktuelne sa pandemijom ne smije dozvoliti da se zaborave heroji odbrane od agresije.

Govoreći okupljenima općinski načelnik Edin Smajić je istakao kako danas treba biti hrabar da se kaže istina o odbrani od agresije kao najčasnijoj stranici naše historije. Napomenuo je istina nema alternativu i da je dovoljno podsjećati na ono što se zaista dešavalo bez ikakvog dodavanja i oduzimanja. A da bi se istina očuvala neophodne su manifestacije poput ove da nas podsjećaju i na herojstvo i na žrtvu najboljih među nama.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana