Na vrh

Obilježena godišnjica bitke za Krše

Danas je obilježen dan kada su prije 29 godina, 25. maja 1992. godine komšije na najzvjerskiji zvjerski način ubili Ismeta, Ramiza i Ibru Kršo, Asima Mršo i Ahmeda Piknjača i to na njihovim kućnim pragovima. Istog dana u odbrani vlastitih domova poginuli su heroji Amel Bečković i Merzuk Feriz, koji su posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjem ARBiH “Zlatnim ljiljanom”. Ova godišnjica obilježena je dostojanstveno, istina zbog aktuelne pandmije korona virusa nešto skromnije, ali ono što je najvažnije još jednom je poslana poruka, da se ovi zločini ne smiju zaboraviti.
“Bolna sjećanje na zločin koji je počinila ruka dojučerašnjih komšija još uvijek su živa i mi koji smo ostali bez svojih najdražih, nećemo zaboraviti ni taj dan, ni tu noć, niti svoje najmilije, kao ni bitku koja je vođena toga dana.” – rekao je danas Nedim Kršo, sin jednog od ubijenih stanovnika ovog naselja.
Delegacije boračkih udruženja, Općine Vogošća i političkih subjekata koji dejluju na području Vogošće, obišli su mezarja i spomen-obilježja na području MZ Vogošća I. “Drago mi je da je bilo dosta djece i omladine, važno je da i oni znaju šta se dešavalo i u budućnosti nastave sa našom praksom obilježavanja značajnih datuma. ” – rekla je, između ostalog Kada Balta predsjednica Udruženja porodica Šehida i poginulih boraca Općine Vogošća.
Organizacioni odbor manifestacije Zahvalnice za poseban doprinos u obilježavanju 25. maja, dodijelio je načelniku Općine Vogošća Edinu Smajiću i Kasimu Softiću, prvom predsjedniku MZ Vogošća I.
“Posebno mi je drago vidjeti da se ovdje svake godine okuplja veliki broj mještana, da čuvaju i njeguju tradiciju obilježavanja ovog datuma, a Općina Vogošća će kao i uvijek podržavati ovakve aktivnosti.”- kazao je Zijad Kadrić u svom obraćanju prisutnim, te se zahvalio organizatorima u ime općinskog načelnika.
Literarne radove o temi stradanja stanovnika naselja Krše i bitke za Krše pročitali su Dženan Civko, Lejla Kujraković, Abdulkerim Bajrić, Tarik Ajanović, Hasan Dulaš, Ena Uković i Ena Hamza. Nosilac aktivnosti na obilježavanju 29. godišnjice “Bitke kod Krša” je u Udruženje porodica šehida i poginulih boraca sa Općinom Vogošća i MZ Vogošća I. Inače, 25. maj se obilježava i kao dan MZ Vogošća I.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana