Na vrh

Obilježena godišnjica Bitke za Nabožić i 24. godišnjica formiranja 3. vogošćanskog odreda

 

Danas je u organizaciji Udruženja JOB – Unija veterana općine Vogošća obilježena godišnjica Bitke za Nabožić i 24. godišnjica formiranja 3. vogošćanskog odreda. Klanjanjem podne namaza, učenjem dove te polaganjem cvijeća na spomen-obilježju, brojne delegacije su na Ravnom Nabožiću odale počast šehidima i poginulim borcima.

Također su povodom ovog značajnog datuma  rodbina i prijatelji nastradalih, ranije obišli spomen – obilježje u Semizovcu te mezarje u Brezi, gdje je većina šehida i ukopana.

U protokolarnom dijelu prisutnima se obratio Općinski načelnik Edin Smajić naglasivši „Da je te 1992. godine trebalo imati hrabrosti, viziju i ljude koji su mogli organizovati slavne vogošćanske odrede. Njihovim formiranjem je dobijena hrabrost, požrtvovanost i jako velika žrtva naših ljudi. Općina Vogošća je pružala, pruža i pružaće veliku pažnju da se ta časna borba pripadnika Armije RBiH nikada ne zaboravi. Zato naša djeca moraju biti dobro odgojena, dobro obrazovana i moraju znati šta se to dešavalo u neposrednoj prošlosti.“

 Svoj doprinos ovom obilježavanju dali su i učenici OŠ “Porodice ef. Ramić” iz Semizovca pročitavši litetrarne radove o značaju ove bitke.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana