Na vrh

Obilježena godišnjica Bitke za Orlić

U organizaciji JOB „Unije Veterana“, a uz podršku Općine Vogošća na kobiljoj Glavi je  obilježena 28. godišnjica „Bitke za Orlić“. Prije 28 godina, osmog juna vođena je jedna od najvažnijih bitaka u odbrani slobodnih teritorija Vogošće i Sarajeva. Bitka u kojoj su veliku pobjedu ostvarili vogošćanski borci sa saborcima iz Velešića i Pofalića. U teškim uslovima 8. juna 1992. godine oslobođen je Orlić. Tom prilikom su svoje živote za oslobađanje Orlića dali Nihad Tihić, Medin Ramović, Haris Čampara, Vehbija Hadžić, Senad Škoro, Senad Pohara, Šaćir Demirović i Kasim Gološ.

O značaju ove bitke i njenim dalekosežnim posljedicama kada je odbrana grada u pitanju govorio je Salem Numanović predsjednik UO JOB Unija veterana. Okupljenima se obratio i Općinski načelnik Edin Smajić podsjećajući da se Bitka za Orlić odigrala u vrijeme kada mnogima još nije bilo jasno da je na nas izvršena brutalna agresija, ali da je na bosanskoj strani bilo dovoljno i hrabrosti i pameti i organizacije da se i u takvim uslovima zaustavi agresor.

Pročitana su i dva nagrađena literarna rada učenika Osnovne škole „Zajko Delić“ sa Kobilje Glave, a nakon toga su brojne delegacije položile cvijeće na Spomen obilježje sa upisanim imenima devedeset i devet šehida sa Kobilje Glave. Datum sjećanja na bitku vođenu za brdo Orlić ujedno se obilježava i kao Dan Mjesne zajednica Kobilja Glava.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana