Na vrh

Obilježena godišnjica bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg

U organizaciji JOB – Unije veterana općine Vogošća, a uz poštovanje preporučenih epidemioloških mjera, na platou kod spomen obilježja šehidima i poginulim borcima na Sjeničkoj kosi, svečano je obilježena 27.godišnjica bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg. Kod spomen obilježja na Sjeničkoj kosi okupljeni su evocirali uspomene na bitku vođenu 27.12.1993.godine. Tom prilikom svoje živote u odbrani od agresije položili su Abaz Zeković i Hasib Kijamet, dok je Fahrudin Fadan Karavdić zarobljen i odveden u Vogošću gdje je i ubijen.

Prisutnima na lokalitetu Sjeničke kose obratio se Salem Numanović, učesnik bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg i predsjednik UO JOB „Unija veterana“ Općine Vogošća. Tom prilikom je podsjetio prisutne na činjenicu da su borvi Armije Bosne i Hercegovine na Sjeničkoj kosi zaustavili elitne agresorske postrojbe. Osvrnuo se i na pokušaje da se historija relativizira, prekroji i minimizira. Pomenuo je kako je sve češće u upotrebi fraza „teror sjećanja“ kojom se pokušavaju spriječiti obilježavanja vezana za događaje iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu. Takvima je uputio poruku da će se herojske pobjede i stradanja i dalje nastaviti obilježavati bez obzira na njihove želje.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je u svom obraćanju istakao da je govor Salema Numanovića analiza dostojna univerzitetskog profesora. Posebno značajnim je ocijenio kontinuirano učešće učenika vogošćanskih osnovnih i srednje škole koji su sa svojim radovima prisutni na obilježavanjima značajnih datuma.

Tako su obilježavanje ove godišnjice svojim prisustvom uveličali su i učenice Osnovne škole „Zajko Delić“ Nudžejma Pozder i Mejrem Kurtalić i učenice Osnovne škole „Izet Šabić“ Medina Hasković i Elina Hasanspahić koje su pročitale svoje literarne radove na temu bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg.

Na kraju obilježavanja godišnjice delegacije su položile cvijeće na Spomen obilježje.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana