Na vrh

OBILJEŽENA GODIŠNJICA BITKE ZA SJENIČKU KOSU I ORAHOV BRIJEG

Delegacije boračkih organizacija, institucija vlasti, porodica poginulih boraca, te političkih subjekata polaganjem cvijeća na platou kod spomen obilježja šehidima i poginulim borcima na Sjeničkoj kosi, u organizaciji JOB – Unije veterana općine Vogošća, svečano su obilježile 28. godišnjicu bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg.

Okupljeni su evocirali uspomene na bitku vođenu 27. decembra 1993. godine. Tom prilikom svoje živote u odbrani od agresije položili su Abaz Zeković i Hasib Kijamet, dok je Fahrudin Fadan Karavdić zarobljen i odveden u Vogošću gdje je i ubijen.

Namjera agresora je bila da presiječe linije branitelja i zauzme slobodne Vogošćanske teritorije. Na taj način Sarajevo bi bilo dovedeno u potpunu blokadu. Bitka za Sjeničku kosu i Orahov brijeg poznata je i po učešću Niških specijalaca kojima su naneseni veliki gubici.

Prisutnima se obratio Salem Numanović, učesnik bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg i predsjednik UO JOB „Unija veterana“ Općine Vogošća.

– Danas smo se okupili ovdje kako bi obilježili jednu od najznačajnijih bitki koja se desila na ovom prostoru, a koja je oslikala karakter rata u BiH. Tog dana su borci Armije Bosne i Hercegovine na Sjeničkoj kosi zaustavili elitne agresorske postrojbe koje su bile sedam puta brojnije, istakao je Numanović.

Na današnjoj ceremoniji obilježavanja prisutnima se obratio i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

– Htio bih se zahvaliti svim ljudima koji su došli danas na obilježavanje godišnjice bitke u kojoj su se naši saborci suprotstavili Niškim specijalcima i uspjeli odbraniti ovaj teritorij. Jako je važno da čuvamo od zaborava istinu o herojskoj borbi i odbrani, naglasio je Smajić.

Svečanost koja je danas upriličena, a koja je okupila veliki broj ljudi, uveličali su nastupi naših mlađih sugrađana kojima inače i ostavljamo u amanet da koračaju stazom sjećanja. Na današnjem obilježavanju svojim izvedbama pjesama to je učinila Amila Grbo, dok je svoj literarni rad povodom godišnjice bitke pročitao Amar Langeta, učenik Osnovne škole „Zajko Delić“.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana