Na vrh

Obilježena godišnjica Bitke za Ugorsko

U organizaciji Udruženja RVI Vogošća svečano je obilježena 27. godišnjica Bitke za Ugorsko. Ova bitka je jedna od najvažnijih za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. O tome govori i činjenica da su napadi agresorskih snaga bili izuzetno žestoki i pažljivo pripremani na ovom dijelu vogošćanskog ratišta. Braniocima je, međutim bilo jasno da Ugorsko ne smije pasti. U julu 1993.godine heroji Ugorskog su privremeno izgubljene linije u roku od nekoliko dana već vratili i uspjeli da ih održe protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

O strateškom značaju Ugorskog govorio je i Općinski načelnik Edin Smajić. Tom prilikom je istakao da se herojima koji su položili živote nikada ne možemo odužiti, ali da možemo raditi najbolje što možemo i čuvati sjećanje na njihovo herojstvo, istakavši kako su linije na vogošćanskom ratištu bile linije heroja. Izrazio je zadovoljstvo što su sva mjesta značajnih bitaka obilježena spomen obilježjima i kvalitetnim manifestacijama.

Na spomen obilježje delegacije su položile cvijeće i proučile fatihu, a literarnim radovima doprinos sjećanju na bitke vođene u ovom vogošćanskom naselju dali su Sajra Omerspahić, Merima Kadrić i Jasmin Husejnović.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana