Na vrh

Obnovljena saradnja sa istanbulskom općinom Čemekoj

Općina Vogošća je u novembru 2016.godine potpisala Povelju o bratimljenju sa istanbulskom općinom Čekmekoj. Realizovano je tada nekoliko međusobnih posjeta, kao i veliki iftar na stadionu „Hakija Mršo“ za preko hiljadu pripadnika boračkih populacija koji su zajednički finansirale ove dvije općine.

Izvjesno vrijeme saradnja nije bila posebno intenzivna, ali se uskoro nastavlja. Tome u prilog ide i činjenica da su danas razgovarali Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i predstavnici Općine Čekmekoj.

Predstavnici bratske općine iz Turske interesovali su se u kojoj mjeri je Vogošća pogođena pandemijom koronavirusa i kakve mjere je poduzela. Općina Čekmekoj je izrazila spremnost da Općini Vogošća donira dezinfekciona sredstva i zaštitnu opremu. Načelnik smajić se zahvalio na brizi koju iskazuju pema građanima Vogošće te predložio da ovo bude prilika da se obnovi saradnja što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

U tom smislu najavljeno je intenziviranje saradnje u mnogim oblastima od sporta, kulture i umjetnosti pa do privrede.

Inače, općina Čekmekoj je relativno mlada općina, nalazi se u azijskom dijelu Istanbula, broji oko 250.000 stanovnika i lider je u mnogim segmentima.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana