Na vrh

Obraćanje načelnika Smajića građanima Vogošće

Poštovane sugrađanke i sugrađani, dragi moji Vogošćani,

Sinoć nam se desio prvi registrovani slučaj zaraze koronavirusom na području općine Vogošća. I to nije ništa neočekivano niti je razlog za paniku. Naivno, pa i opasno bi bilo vjerovati kako ćemo mi ostati pošteđeni pošasti koja hara cijelom planetom. Sinoć smo se suočili sa neprijateljem i sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo odgovorili zadatku. Reagovali smo onako kako se jedino može reagovati u takvim situacijama. Odmah i odlučno. I Vogošća je to prepoznala. Svi komentari koje dobijamo govore o tome da u potpunosti shvatate da je to u najboljem interesu svih Vogošćana pa i naše oboljele sugrađanke koja je trenutno zbrinuta na najbolji mogući način i imamo informaciju da se sinoć, nakon ljekarske intervencije, osjećala bolje.

Ono što osjećam u ovim trenucima kao prvi čovjek Vogošće nije samo zabrinutost. To je i ponos i duboka zahvalnost. Ponos na zajednicu na čijem sam čelu, zajednicu koja pokazuje neobično visok stepen odgovornosti i preporuke struke poštuje u puno većoj mjeri nego neke druge sredine. I zbog toga sam vam duboko zahvalan dragi moji sugrađani. Jer da nema vaše spremnosti da se pridržavate mjera koje jedine mogu suzbiti širenje virusa svi naši napori bili bi uzaludni.

Zahvalan sam vam i na tome što niste zaboravili svoje komšije i svoje sugrađane. Svakodnevno mi stižu poruke od pojedinaca i organizacija koje se stavljaju na raspolaganje našoj Civilnoj zaštiti u svim segmentima. Taj nivo solidarnosti koji vi, dragi moji sugrađani pokazujete i koji ste uvijek pokazivali meni daje za pravo da kažem da mi ovaj rat ne možemo izgubiti.

A da se radi o ratu to je već svakome jasno. O ratu sa neprijateljem o kojem ništa ne znamo i čije taktike tek otkrivamo. I zato što ne znamo šta taj neprijatelj sve može moramo da preduzimamo nekada mjere koje se nekome mogu učiniti i pretjerane. Zahvalan sam vam što ste i sami shvatili da je ovo situacija u kojoj se ne može biti pretjerano oprezan.

Međutim, u tom oprezu ne smijemo zaboraviti na naše sugrađane koji su u samoizolaciji, a pogotovo ne one koji će oboljeti od ove pošasti. Ne smijemo zaboraviti da su u pitanju naši očevi i majke, naša braća i sestre, naša djeca i naši bračni drugovi. Sve su to naši prijatelji i naše komšije. Najgori mogući scenario bio bi da njih počnemo smatrati neprijateljima zbog bolesti od koje boluju. Ne, oni nisu naši neprijatelji. I zato ćemo učiniti sve da im pomognemo da se oporave, a da vrijeme liječenja bude što manje traumatično za njih. Virus ne bira. Sutra možemo biti mi sami pogođeni ili neko od naših najmilijih.

Zato vas, dragi moji sugrađani, pozivam da ostanemo i odgovorni i solidarni kao što smo bili i do sada. Pa čak i još odgovorniji. Dajte da ne bude više ni onih rijetkih slučajeva kršenja naredbi. I zbog trenutne situacije, ali i zbog budućnosti. Ovaj rat ćemo dobiti i u to nemam ni najmanje sumnje. A onda će biti važno da možemo da jedni druge pogledamo u oči i da znamo da smo u vremenima najveće krize koja nas je zadesila u ovom mileniju ostali ljudi. Ponavljam, ovaj rat ćemo dobiti, a onda ćemo zasukati rukave i obnoviti život u Vogošći jednako onako kako smo ga obnavljali nakon okončanja agresije.

Poštujte naredbe, poštujte preporuke i tako ćete najviše pomoći u ovoj borbi.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana