Na vrh

OD SUTRA POČINJE MASOVNA VAKCINACIJA U ZETRI, PRIORITET OSOBE OD 75 GODINA I VIŠE

Prema najnovijoj analizi Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u Vogošći je sa petnaestom sedmicom ukupno testirano 10.117 građana, od čega je bilo ukupno 3.397 potvrđenih slučajeva zaraze ili 33,58 testiranih slučajeva. Vogošćani kao i ostali građani Kantona Sarajevo i BiH sa nestrpljenjem očekuju početak masovne vakcinacije. Trenutno je na raspolaganju 12.880 vakcina, a u Zetri će uvijek biti prisutno oko 120 medicinskih sestara i 10 ljekara.
Iz Doma zdravlja Vogošća pozivaju sve građane koji imaju 75 godina i više da se prijave u svoje Mjesne zajednice tako što će ostaviti osnovne podatke. Iz Doma zdravlja će ih kontaktirati i dati dalje upute što se tiče vakcinacije. Također iz Doma zdravlja su nam potvrdili da su Vogošćani u velikom broju zainteresovani za vakcinu.
Nadležni apeluju građane da na vakcinaciju dođu na svoj zakazani termin kako se ne bi stvarale gužve. U prostoru Zetre istovremeno će se moći vakcinisati po 30 osoba, odnosno 60 do 80 osoba tokom jednog sata. Nastojanja su da se ova prva faza vakcinacije sa raspoloživim dozama vakcina završi za tri do četiri dana. Riječ je o vakcinama proizvođača AstraZeneca i kineskog Sinovaca. U slučaju lošijih vremenskih prilika osigurani su prijemni punktovi unutar Zetre, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, tako da građani neće čekati vani.
(Članak je preuzet sa web portala RTV Vogošća)

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana