Na vrh

Održan okrugli sto o temi “8.juni 1992.-Bitka za Orlić i Brdo Žuč”

Na brdu Orlić 8.juna 1992. godine desila se jedna od najznačajnijih bitaka u odbrani slobodnih vogošćanskih teritorija i grada Sarajeva. Bila je to bitka koja je u mnogome odredila pravac ratovanja na vogošćanskom ratištu.

Tim povodom je u Velikoj Sali Općine Vogošća u organizaciji udruženja „Haber“, a pod pokroviteljstvom Općine Vogošća održan Okrugli sto o temi „8. juni 1992. – Bitka za Orlić i brdo Žuč“. O pomenutoj temi  diskutovali su komadanti i učesnici bitaka koji su govorili o svojim ratnim iskustvima. Okruglom stolu  prisutvovao  je i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić  koji je u svom uvodnom izlaganju istako, važnost dokumentovanja dogođaja iz novije historije BiH i njegovanja kulture sjećenja posebno zbog budućih generacija.  Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je pozvao i sve goste okruglog stola da kod ovakvih projekata daju podršku udruženju “Haber” čija misija je jasna da se – NE ZABORAVI!

Cilj okruglog stola je da se na ovaj način događaji koji su se dešavali u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu najprije dokumentuju pisanom riječju, a potom da se snimi i dokumentarni film čiji će producent biti Omer Edo Hadrović iza kojeg stoje brojni dokumentarni filmovi iz perioda 1992- 1995. godine.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana